T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

tisdag, 23 februari 2016 09:57

Svar på tal från Lek & Babybranschen till ”orolig” bloggare

En föräldraledig bloggare slog nyligen larm i Metro om de giftiga leksakerna i Sverige. De finns tydligen överallt och utgör en extrem hälsofara för ditt barn. Hon menade att det är de stora leksaksföretagens fel att vi inte kan ge våra barn en giftfri uppväxt. De fyller sina leksaker med allt möjligt giftigt och hormonstörande och gör det för att maximera sin vinst. Är det någon som tror på en sådan affärsidé?

Såväl Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm som Lek & Babybranschens vd Therese Hazelius, reagerade på det snedvridna blogginlägget och gjorde inlägg i debatten. Här kan du läsa Thereses svar:

Vår oro för vilka gifter våra barn utsätts för är befogad. Men att peka ut den svenska leksaksindustrin som den stora boven i detta drama är ogrundat. Jag vågar påstå att det är direkt felaktigt.

Låt mig sätta bloggarens påståenden i ett vidare perspektiv.

Alla föremål och material, naturliga som konstgjorda, är uppbyggda av kemiska föreningar. För att minimera risken att vi som konsumenter utsätts för hälsorisker på grund av dessa så finns det regler. Reglerna är olika beroende på vilken produkt vi har att göra med. Av alla produkter du omges av i din vardag är leksakerna den mest reglerade. För att ge ditt barn en så giftfri uppväxt som möjligt kan vi alltså hårddraget konstatera att barn inte bör tillåtas komma i kontakt med några andra produkter än just leksaker, eftersom kemikalielagstiftningen för alla andra produkter ofrånkomligen är mindre strikt. Det bästa sättet för att minimera mängden kemikalier som ditt barn utsätts för skulle förmodligen vara att undvika att ge barnet mat och dryck.

Bloggaren nämner sitt barns favoritleksak – den ”hemvirkade snuttekaninen med ullstoppning”. Vad vet hon om den ull och det garn hon har köpt för att tillverka leksaken? Lagstiftningen kring ”vanlig” textil är inte tillnärmelsevis så hårt reglerad som den textil som används i leksaker. Hade hon istället köpt leksaken i en leksaksaffär hade hon vetat att textilen faller under ett hårt regelverk som är anpassat för att just skydda barnet under lek. Det borde alltså kännas tryggare att köpa en leksak som uppfyller de stränga kemikaliekraven än att tillverka en egen.

”Varför fortsätter föräldrar köpa giftiga leksaker till sina barn?” frågar bloggaren.

Det är svårt att föreställa sig att det i Sverige är möjligt att köpa en ”giftig” leksak. Eller finns det kanske någon okänd outlet som specialiserat sig på att sälja olagliga leksaker och som lockar många föräldrar?  Varför fortsätter föräldrar att sätta sina barn i bilar som riskerar att krocka? Varför ger föräldrar sina barn vissa typer av mat som är en betydligt större källa till exponering mot kemikalier än till exempel leksaker? Jämfört med de produkter som normalt förekommer i ett hushåll är leksaker med största säkerhet den produkt som medför lägst risk för påverkan på ditt barns hälsa. Visste ni till exempel att en plastgaffel för att (låtsas)mata en docka har striktare krav än en riktig plastgaffel som du matar ditt barn med? Eller att maskeradkläder för barn har striktare krav än de kläder barn har på sig? En leksaksflöjt omfattas av strängare regler än ett riktigt instrument som ett barn spelar på. Gummileksaker har striktare krav än de latexhandskar som barn kan använda när det målar. En dockservis är hårdare reglerad än en riktig kopp. Om en citron vore en leksak skulle den behöva ha en märkning som varnar oss för att den innehåller allergena doftämnen. I detta perspektiv - tycker du fortfarande att det är leksakerna som är den största faran för ditt barn?

I en idealisk värld skulle ingenting i vår omgivning innehålla någonting som var skadligt eller hälsofarligt. Nu är det inte så men samhället strävar efter att uppnå en så giftfri tillvaro som möjligt – i synnerhet för våra allra yngsta som är särskilt känsliga. Allt är inte perfekt och nya ämnen som inte är reglerade i lagstiftningen tillkommer och kräver uppdatering av lagarna.

Det sker kontinuerligt för leksaker. Medlemmarna i Lek- och Babybranschen strävar efter att uppfylla alla krav som ställs i tusentals sidor i standarder, förordningar och direktiv som reglerar vår bransch, vi samarbetar med Kemikalieinspektionen om att gå längre än lagstiftningen kräver och vi uppskattar och uppmuntrat till de marknadskontroller som utförs av duktiga inspektörer.

Därför känns det tråkigt att som bransch utmålas som fuskare och giftspridare. Vi är väl medvetna om att man vid inspektioner i lågprisbutiker och marknader funnit leksaker som inte lever upp till alla krav och vi är tacksamma för att de tas bort från marknaden. Medialt är det dock endast dessa fall som får utrymme, inte majoriteten av våra svenska företag som uppfyller kraven. Att påstå att hela branschen endast levererar giftiga produkter är därför inte bara felaktigt, det skrämmer upp och vilseleder konsumenterna på ett obefogat sätt.

Therese Hazelius
Vd, Lek - och Babybranschen