T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

fredag, 18 augusti 2017 08:20

Fritt fram (nästan) för drönare med kamera igen

I oktober förra året ändrades reglerna för drönare med kamera och man fick inte flyga utan tillstånd från Länsstyrelsen. Nu är det fritt fram igen. Ja, man måste dock fortsättningsvis i vissa fall ansöka om tillstånd hos Transportsstyrelsen. Men ändå …

Lite om reglerna:

• Man ska alltid flyga så att man ser sin drönare med sina egna ögon. Inte högre än 120 meter eller längre bort än 500 meter från sin egen position. All flygning utom synhåll kräver tillstånd från Transportstyrelsen!
• Håll koll på flygplatsernas kontrollzoner. Du behöver tillstånd för att flyga inom en flygplats kontrollzon, som ibland sträcker sig flera mil från flygplatsen.
• Visa hänsyn, en drönare låter och kan störa andra människor.
•  Se till att ha ett ordentligt avstånd, och flyg aldrig över folkmassor i till exempel parker, på torg, på festivaler och på idrottsevenemang där många människor samlas.

Kränkande eller inte?
Från och med den 1 augusti omfattas drönare med kamera inte av kameraövervakningslagen utan av personuppgiftslagen. Då krävs inte längre tillstånd för privatpersoner och företag som vill filma och fotografera med drönare.
Filmning och fotografering med drönare är tillåten så länge den inte är kränkande för någon som filmas eller har filmats.
Den som använder drönaren måste själv göra en avvägning om kameraövervakningen är kränkande eller inte. Ett exempel på kränkning kan vara om filmningen används för att övervaka människor utan att de vet om det. Andra exempel kan vara att filma folk i deras hem eller på badplatser. Även hur många som får tillgång till filmen spelar in.
(Källa: Datainspektionen, mer finns att läsa)

Specialtillstånd
Du behöver ha tillstånd för all flygning utom synhåll, flygning för utprovning eller forskning, kommersiell flygning och flygning på uppdrag och för liknande ändamål, som inte kan betraktas som nöje eller rekreation.
(Källa: Transportstyrelsen, mer finns att läsa)