T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

måndag, 18 september 2017 08:01

Klassiska leksaker backar medan spel och pussel ökar markant

Under perioden januari till juni 2017 ser vi en tillbakagång på den klassiska leksaksmarknaden jämfört med motsvarande period förra året. Detta enligt GfK Consumer Scope.

- De renodlade e-handelsaktörerna fortsätter dock sin framgångssaga och når ännu en toppnivå på 17,6 % av den klassiska leksaksmarknaden, medan övriga kanaler tappar andelar eller är stabila, säger Maria Molin på GfK.

-Fackhandeln fortsätter att backa, men visar glädjande nog ett rejält uppsving i sin internetandel, och jag tror att just e-handeln är nyckeln till framgång. Fackhandeln behöver fokusera än mer på sin e-handel för att kunna vända den negativa trenden och konkurrera med de renodlade e-handelsaktörerna, samtidigt som de behöver tänka utanför boxen vad gäller den traditionella fysiska handeln. Konsumenterna har ändrat sitt inköpsbeteende och fackhandeln måste locka till sig konsumenterna till de fysiska butikerna genom nya koncept och idéer.

-Blickar vi på utvecklingen i olika åldersgrupper, så ökar värdet på inköp avsedda för åldersgruppen 6–8 år samt till hela familjen. Övriga åldersgrupper backar eller är stabila. Inköp till barn 3–8 står för mer än 50 procent av det totala värdet på klassiska leksaker.

-”Outdoor & sports toys” står för halva det totala värdet av familjeinköpen, medan ”games & puzzles” står för en femtedel. Familjeköp av såväl spel som pussel har ökat markant under perioden januari till juni i år jämfört med samma period 2016, avslutar Maria.