T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

torsdag, 12 oktober 2017 13:40

Lekia lanserar näthandel

Lekia lanserar den 6 oktober sin nya näthandelssite, www.lekia.se.

Lekia.se kommer att erbjuda merparten av det sortiment som idag säljs i kedjans butiker även på nätet, där kunderna sedan kan välja mellan att hämta upp sina beställningar i närmsta Lekia-butik eller hos ombud.

”Vår satsning på näthandel är resultatet av många års interna diskussioner. Vi har noga följt vad som hänt på marknaden samtidigt som vi varit måna om att våra handlare, som alla är självägande entreprenörer, står bakom den satsning som vi nu gör” säger Magnus Berthling, styrelseordförande i Lekia sedan 2009. ”Vi har också sett att många leksakshandlare på nätet haft stora problem med sin lönsamhet, och därför varit måna om att hitta ett affärsupplägg som borgar för en långsiktig och uthållig lönsamhet”.

Näthandelssatsningen inom Lekia ska på alla sätt spegla och stötta butikerna, t ex kommer inte bara sortiment utan även priser och kampanjer med få undantag att vara identiskt med butiksledet.

”Vår näthandel är i första hand ett sätt att ge våra butiker tillgång till en ny och snabbt växande marknadsföringskanal” säger Thomas Axell, VD för Lekia-kedjan. ”Vi ser att fler och fler konsumenter först planerar sina inköp på nätet, för att sedan ofta slutföra dessa i fysisk butik. Finns vi inte på nätet så riskerar vi att tappa viktiga kunder. Lekia skall möta sina kunder på de platser där de befinner sig och leverera en köpupplevelse i toppklass oavsett forum.”
Näthandelssatsningen görs i partnerskap med en etablerad näthandlare, Stor & Liten AB, och drivs i ett gemensamt samägt bolag (Lekia Online AB).

”Vi tror mycket på att fysiska butiker och renodlade näthandlare behöver samarbeta mer i framtiden” säger Patrik Rees, som är styrelseledamot i Stor & Liten AB och har lång erfarenhet inom näthandeln från bl.a. Bygghemma.se och flera andra framgångsrika satsningar i e-Business Partner.

Patrik Rees fortsätter, ”Vi kan näthandel och den oftast väldigt komplexa teknik, logistik och marknadsföring som där krävs, medan Lekia kan leksaksmarknaden och har ett väl inarbetat och fungerande varuförsörjningssystem. Därigenom kan vi skapa en win-win situation som säkert kommer att få många efterföljare i olika detaljhandelsbranscher”.

Vid sidan om samarbetet med Lekia kommer Stor & Liten fortsätta sin egen näthandels-verksamhet, som drivs helt avskilt från Lekia.se.

Näthandelssatsningen görs i nuläget bara på den svenska marknaden och fokuseras helt på leksaker. Under 2018 kan det bli aktuellt med både en lansering på den norska marknaden samt att starta upp näthandel för Lekias babykoncept, Babya.  

”Vi tar ett steg i taget och ska först landa Lekia.se fullt ut innan vi utökar satsningen till fler marknader och nya varukategorier” säger Magnus Berthling. ”Vi kommer också framöver att integrera butik och näthandel ännu mer då vi tror på multikanal fullt ut och på att möta konsumenterna där de är som en långsiktig vinnande strategi inom detaljhandeln”.

Pressinformation 2017-10-10