T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

onsdag, 15 november 2017 15:55

Black Friday – den stora spontanshoppingdagen

16,5 % av de svenska hushållen har redan nu har bestämt sig för att handla på Black Friday. Samtidigt har 42 %  svarat att de inte vet. Huvudsyftet för att shoppa denna dag är att hitta ett bra erbjudande, men en stor andel hushåll har även tänkt köpa något de ”suktat” efter en längre tid – om just denna produkt säljs till ett lockande pris. Med andra ord kan Black Friday ses som den stora spontanshoppingdagen och det blir alltså av största vikt för retailers att ha erbjudande som matchar konsumenternas förhoppningar. 

Online förväntas sälja mest

Tre av fyra hushåll av de som planerar att handla under Black Friday har tänkt göra detta online, men även fysisk butik attraherar många; drygt 4 av tio hushåll. En hel del hushåll kommer även att  kombinera köp i fysisk butik med onlineköp.

Damkläder och leksaker i topp

Damkläder och leksaker toppar listan över de kategorier som svenska konsumenter överväger att handla under Black Friday, Hemelektronik är, bortsett från kläder, leksaker och beautyprodukter, den viktigaste kategorin.

Snittpriset på TV ökar markant under Black Friday

Black Friday-veckan blir alltmer värdefull för TV-försäljningen, och utgjorde en femtedel av den totala försäljningen under 3-månadersperioden november-16 till januari-17. Motsvarande andel två år tidigare var 8 %.

Snittpriset på TV ökade under Black Friday 2016, då många hushåll valde att köpa en dyrare modell tack vare det rabatterade priset. Trots den markanta ökningen under Black Friday, så slår det inte mot mellandagsrean, utan även under denna period sågs en ökning i fjol jämfört med tidigare år.

Smartphones köps före jul och TV köps efter

En annan intressant insikt i sammanhanget är att inköpen av smartphones trappas upp från Black Friday och fram till julafton, medan TV-köpen har sin peak efter julafton.

Konvertering av ”Vet ej”-sägarna

Nu återstår det att se hur väl retailers  och e-tailers lyckas matcha konsumenternas förväntningar och om de konsumenter som svarat ”Vet ej” på frågan om de kommer att handla under Black Friday kommer att konverteras till ”Ja”-gruppen.

 

Källor:

GfK Consumer Panel,
GfK Weekly PoS-panel

 

Pressmeddelande GfK 2017-11-15