T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Historik

Lek- och Babybranschen bildades den 1 januari 2015 efter att branschorganisationerna Leksaksbranschen och Barn och Baby gått samman och bildat ett ny gemensam förening.

----------

Organisationen Leksaksbranschen bildades den 30 november 2010.

Leksaksbranschen är en sammanslagning av de tidigare två branschföreningarna "Sveriges Leksakshandlares Riksförbund" och "Swetoy".

Syftet med sammanslagningen av detaljister och leverantörer är att vi ska stärka och utveckla branschen. Vi har nu en kraftfull organisation som kan jobba för branschens viktiga frågor samtidigt som vi får en bred kontaktyta gentemot myndigheter, andra organisationer och medier.Den gamla uppdelningen handlare och leverantörer är inte längre relevant. Vi jobbar i samma bransch, har samma mål och ofta samma partners. Som en enda enhet får vi större kraft bakom våra synpunkter och uttalande. Branschen vill leverera säkra, giftfria, miljömässigt och etiskt producerade leksaker. Genom vår nya organisation blir vi nu bättre på att hjälpa branschens alla aktörer att ta ansvar.

Swedish Toy Association (Swetoy) i sin tur, bildades ur den förening som kallades Leverantörföreningen för lek- och hobbyartiklar (LLH). När LLH startades på 60-talet arbetade man med frågor som var starkt förknippade med rollen som leverantör - leveransvillkor, reklamationshantering, kataloger, standardavtal etc. De frågorna har sedan länge lämnat dagordningen. I dag är aspekter som förtroendekapital och handlingsutrymme betydligt viktigare för branschen.

Under 2005 genomfördes en radikal förändring i föreningen och alla aktörer på den svenska marknaden för lek, hobby och baby välkomnades.