T: +46 8 508 938 00

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Utbildning i leksakers säkerhet 2014

Den 14 och 15 maj anordnade Leksaksbranschen i samarbete med Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket en gemensam utbildning om leksakers säkerhet.

Första dagen så fokuserades det bla  på "Vem ansvarar för leksakers säkerhet! Anna Ekegren, KoV pratade om Vilket ansvar har jag enligt lagstiftningen och vilka krav kan jag ställa på mina leverantörer? Det gicks igenom vilket ansvar som du har beroende på om du är tillverkare, importör eller distributör.

Per-Olov Sjöö, KoV och Frida Ramström, Kemi berättade om hur du förbereder dig på myndigheternas och kommunernas kontroller. Under lunchen så var det praktiska övningar då deltagarna fickse om de kunde upptäcka eventuella brister på leksakerna. Efter lunchen så gick man igenom ett urval av leksakerna.

Anna Nylander, Kemi och Christian Wetterberg, Lego berättade om hur man tar fram standarder, vad omfattas nuvarande standarder och vilka krav finns. Sist på dagen fick vi en genomgång om vad som gäller för märkning av tillfälliga tatueringar, badkritor och leksakssmink av Frida Ramström, Kemi.

Dag 2 startades med att Anna Ekegren och Niclas  Ernebratt från KoV pratade om leksaker i webbutik. Sedan informerade de tre tillsynsmyndigheterna om vilka brister de funnit i kontrollerna av leksakerna som de gjort gemensamt under 2012 och 2013.

I kolumnen till vänster kan du ladda ner presentationerna från utbildningen.

Tidigare utbildningar
Du kan läsa mer och ta del av tidigare utbildningsmaterial via länkarna nedan:

Utbildning i leksakers säkerhet 2013
Utbildning i leksakers säkerhet 2012