T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

torsdag, 29 oktober 2015 09:39

Det är nu det gäller Årets Leksak!

När Minions Talking Kevin utsågs till Årets Leksak i våras betydde det att den skulle bli höstens hetaste leksak. Nu hoppas vi att både den och vinnarna i de olika undergrupperna tas emot väl av konsumenterna.

 

Talking Kevin är den interaktiv figuren från filmen Minions movie som gick upp på bio i somras och blev en stor succé.  Sätt hans interaktiva banan (!) nära hans mun för att höra honom göra ljud och säga roliga fraser från filmen. Hans ögon öppnas och stängs för att titta runt när du rör hans huvud.

Juryn som i år har bestått av Alexandra Synnemark, inköpare på Lekmer, Marcus Andersson från varurådet för Lekiakedjan samt Annika Jagelid, inköpare på Stor & Liten, skrev upp denna leksak på sin egen önskelista till jul och menar att de kommer vara i gott sällskap. Så här motiverar de vinnaren:

De gula bananälskande Minionerna är tillbaka i en egen film och juryn räknar med att hela året kommer att domineras av gula produkter av alla de slag. Talking Kevin är en kul interaktiv figur som ger dig känslan av att ha en egen Minion hemma. Figuren rör sig och upprepar många av de typiska Minionen-uttrycken från filmen. Minions kommer att tilltala en bred målgrupp, då den attraherar både pojkar och flickor, samt att den spänner över ett brett åldersspann.

Övriga leksaker som nominerades till Årets Leksak var Frozen Action Elsa och I-Que, båda från leverantören Norstar.

Årets Småbarnsleksak blev Babblarna från Teddykompaniet. Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som kommit för att göra språkträning till ett spännande och lekfullt äventyr. Babblarna är skapade på ett sätt så att alla kommer älska dem och varken barn eller vuxna kommer tänka på att det är just språkträning det handlar om i leken och äventyren i Babblarnas värld. De pratar sitt eget språk som helt bygger på ljudet i deras namn. Genom att lyssna på Babblarna när de pratar och genom att härma deras sätt att prata tränas förmågan att använda betoningar och melodi i språket.

Juryns motivering: Juryn är enig med de föräldrar och barn som redan nu älskar Babblarna. Juryn gillar att Babblarna har tydliga former och färger, och att varje namn är ett viktigt ljud på väg mot att lära sig att prata. Suget efter produkterna har varit stort i alla butiker och vi tror att dessa mjuka figurer kommer att finnas i de flesta småbarnshem vid årets slut.

Nominerade var My Bath Time Tap från InToy och Set med skallror från Brio.

Årets Förskolebarnsleksak blev StreetDogs från InToy. Möt din nya bäste vän på 4 hjul, en cool interaktiv hund/”truck”. StreetDogs är fyrhjulsdriven och kan göra 11 häftiga trick och har över 50 olika ljud och svenska fraser. Det mesta styrs direkt på hunden, den har sensorer både för rörelse och ljus samt andra zoner som styr funktionerna.

Juryns motivering: En rolig interaktiv leksak som vänder sig till de mindre barnen, lätt att hantera och många olika roliga funktioner. Barnet blir delaktig i leken med hunden och olika delar av hunden aktiverar olika funktioner. Juryn gillar att produkten är tålig, robust och lätthanterlig. Kul kombo med hund och truck, vilket gör att den passar både tjejer och killar.

Nominerade blev: Bamses värld från Micki och Rubens Baby från Rubens Barn.

Årets Skolbarnsleksak vanns av R/C Star Wars Darth Vader från Simba Dickie Nordic. En 81 cm hög uppblåsbar radiostyrd Dart Vader. Figuren kan köras, roteras 360 grader och har orginalljud från filmerna. Produkten finns även som Yoda och R2-D2 samt med andra licenser.

Juryns motivering: Star Wars är ett av årets hetaste varumärken och många ser fram emot biopremiären av nya filmen i december. Denna radiostyrda Darth Vader väcker habegär hos vuxna, barn och jurymedlemmar. Tanken på att köra runt denna figur hemma, i skolan eller på kontoret känns väldigt lockande. Juryn gillar detta nya sätt att utveckla och bredda kategorin radiostyrt och tycker att denna produkt vänder sig till en bredare målgrupp än traditionella r/c-produkter. Extra plus för att den uppblåsbara delen kan användas som badleksak vilket gör att användningsområdena för produkten blir bredare och ökar lekvärdet.

Nominerade här är Doh Vinci från Hasbro och Syma X9 Flycar från Tec Team Scandinavia

Årets Innovativa Leksak är ingen mindre än Meccano Meccanoid G15KS från Tec Team. Meccanos nya storsatsning Meccanoid G15 KS är en robot som kan styras med röstkommandon samt med hjälp av en smart enhet.  Meccanoid kan säga tusentals fraser, skämta, berätta fakta, spela spel och interagera med användaren. Det är den perfekta roboten som du själv kan både bygga och programmera.

Juryns motivering: Meccanoid visar att Meccano vidareutvecklar sitt sortiment och har tänkt extra mycket på de byggintresserade barn och tonåringar som även har ett starkt teknikintresse. Meccanoid går att bygga på många sätt men som robot blir den över 90 cm hög. Juryn gillar att programmeringen är tillräckligt enkel för att passa en nybörjare, men ju bättre man är desto mer avancerad programmering kan man använda. Det är också kul att man via gratis-appen kan spela in sina egna rörelser som roboten sedan härmar. Det är också bra att Meccanoid är 100 procent kompatibelt med traditionellt Meccano vilket gör att det bara är fantasin som sätter gränserna för hur just din robot ska se ut.

Nominerade i klassen är HoverTech Target FX från InToy samt Airjitsu från Lego.

Kriterierna för att över huvud taget komma i fråga för att bli Årets Leksak är produkten ska uppfylla de krav och normer som finns på säkerhet och tillverkning. Den ska vara av god kvalitet samt ha ett högt lekvärde och gärna kunna utvecklas att eller kombineras med andra leksaker. Vidare så får den gärna vara en nyhet. Eller ha skapat ett nyväckt intresse.

För mer information:

Kontakt  för Juryn Årets Leksak - Alexandra Synnermark, Lekmer AB, 070-080 75 81, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Lek- och Babybranschen – Lena Hedö. 08-508 938 17,  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.