T: +46 70 590 76 97

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

tisdag, 27 november 2012 00:00

Leksaksbranschen vill stoppa giftiga leksaker!

Vi inom leksaksbranschen tillverkar och säljer säkra och roliga leksaker!
Våra medlemmar är väldig angelägna om att ta sitt ansvar och följa gällande regelverk. Det märks tydligt på den mängd frågor vi som branschorganisation får och det stora intresse som alla våra utbildningsseminarier väcker.

Leksaker är en av de hårdast reglerade konsumentprodukter som finns. Förutom själva leksaksdirektivet är det en mängd andra lagar och regler som gäller. Även om viljan finns är det inte lätt att följa komplicerade regelverk. Det är därför vi på branschorganisationen Leksaksbranschen satsar så mycket på utbildning och information både nationellt, ute i Europa och i Asien. Vi har i år haft flera utbildningssatsningar bl a ett EU-stött seminarium om leksakers säkerhet. Intresset var så stort att vi tyvärr var tvungna att tacka nej till delegater. Vi arrangerar nu i december tillsammans med Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och
Elsäkerhetsverket ett tre-dagars kostnadsfritt seminarium om leksakers säkerhet. Vi är aktiva i olika dialoggrupper med tillsynsmyndigheterna, och vi arbetar aktivt med standardiserings-och säkerhetsfrågor både nationellt och internationellt. Allt för att våra barn skall få säkra leksaker!

Vi kan se nu att våra medlemmars säkerhetsarbete bär frukt. Antalet anmälda leksaker har sjunkit med mer än en tredjedel jämfört med förra året. I EU-kommissionens årliga RAPEX-rapport har det totala antalet anmälda leksaker har minskat med över en tredjedel från förra året. Även i förhållande till andra produktkategorier har antalet anmälningar minskat markant med 7%.

Leksaksbranschen är som alla andra branscher. Det finns alltid några oseriösa företag och inte heller vi är förskonade från detta. Vi som branschorganisation välkomnar kontroller av tillsynsmyndigheterna. Våra medlemmar är seriösa aktörer och vi ser med glädje att mindre nogräknade aktörer som svärtar ned vår bransch försvinner från marknaden.

Att påstå att hela leksaksindustrin inte tar sitt ansvar, utan har en läxa att göra, är ett kraftigt grundlöst generaliserande. Vi inom Leksaksbranschen tar vårt ansvar!